Bruk og vedlikehold av løpesko

Er du en treningsglad person, som liker å løpe eller gå tur i byen, i skog eller mark? Da er det viktig at du har skotøyet i orden. Jo mer du beveger deg, jo bedre kvalitet på skoene bør man ha. Skoene gjør flere viktige jobber enn å bare beskytte føttene dine mot underlaget – de beskytter også knær og ankler fra gjentatte støt og bevegelser, gir riktig støtte til ryggraden, og gir hoftene mykere bevegelser. Dersom man løper mye, spesielt på hardt underlag, er gode sko essensielt for en god opplevelse. I tillegg kan bedre sko bidra til å forbedre din egen løpeteknikk og løpesteg, samt kompensere for manglende teknikk som igjen kan gå utover ledd, muskler og bein. Om du løper på hardt underlag kan det være deilig med sko som har mye demping, men dette er ikke noe man bør ettertrakte. For mye demping gir en unaturlig bevegelse, og absorberer mye av energien du bruker på å sparke fra underalget. Løpingen kan rett og slett bli mer krevende enn strengt nødvendig. Husk også på å bruke sko som tar høyde for om du over- eller underpronerer. På denne måten vil skoene ta støyten på grunn av ditt løpesteg, og ikke kroppen din.

Om du skal ut i skog og mark, kan det være en ide å bytte til terrengløpesko. Disse skoene er litt kraftigere enn vanlige løpesko – de har grovere mønster som gir bedre grep på glatt føre, bedre snøring, og noen er kanskje mer motstandsdyktige mot vann og fuktighet, og gir deg en tørrere løpeopplevelse i våte forhold. Les denne saken for å lære litt mer om hva som passer for deg. Benytt deretter Shopello.no for å finne ditt valg. Om det begynner å bli glatt utendørs, kan terrengsko med pigger være en god idé. Om du likevel foretrekker vanlige løpesko, er det mulige å få satt inn pigger i disse hos enkelte treningsskoforhandlere.

Dette er også en god måte å gjenbruke sko. Man regner som regel med at et par løpesko holder i en sesong, om man løper ca 3 ganger i uken. En sesong for et par vanlige løpesko vil da vare fra vår til høst. Husk på at gåing sliter like mye på skoene som løpig. Når skoene dine er på slutten av sesongen, kan man installere pigger i disse, og bruke de som piggsko på vinterlige forhold.

Når det gjelder vedlikehold, sørg alltid for at skoene blir rengjort etter turer hvor de blir skitne. En tur i fuktig mark gjør skoene gjørmete og skitne, og fuktighet gjør at skoene fortere blir sure og råtne. Gjørme og skit bidrar til å låse inne fuktigheten i skoene, så la skoene tørke godt før du pusser dem med en skobørste – da forlenger du garantert levetiden deres.

Leave a Reply