Alternativ kondisjonstrening

Liker du trening i gruppe eller helst alene? Foretrekker du å trene inne eller ute?

Uansett er det mange gode grunner til å trene. Jevnlig trening har beviselig mange fordeler i vårt daglige liv, og du trenger ikke å trene veldig tungt for at det skal ha en god effekt på helsen din.

Forebygging heller enn behandling

Når du trener bør du være ekstra påpasselig på enkelte steder på kroppen. Knærne er den delen av kroppen som flest personer klager på smerter i, og det er veldig lett å pådra seg langvarige skader som begrenser oss i vanlig aktivitet i hverdagen. Du må ikke falle i fellen og tenke at det ikke er en fare for deg på grunn av din unge alder, for kneskader er like lett å pådra seg i alle aldre. En faktor som kan øke sannsynligheten for at du får en slik skade er vektøkning, men du skal være betydelig overvektig for at knærne skal begynne å lide av vekten de bærer.

Senene som går over knærne er også viktige å passe på, for de er ikke lette å operere tilbake til normalen etter at en skade har skjedd. Vi hører stadig vekk i nyhetene at profesjonelle utøvere i alle sportsgrener skader knær og sener, og vi kan lett forstå frustrasjonen deres over å måtte sitte i ro i uker, og av og til i flere måneder.

Mykt underlag for å beskytte knærne

En klok måte å unngå belastning på knærne på, er å springe på mykt underlag. Derfor er det viktig med gode sko med mye demping hvis du jogger oftere på tredemølle enn ute i skogen. I Norge er det ikke bare lett å springe ute hele året, siden mange av oss bor i områder med veldig kalde temperaturer og mye tung snø. Det er ikke lett å springe i en meter med snø, og da må vi rett og slett trene innendørs, eller erstatte løping og jogging med andre former for utholdenhetstrening.

For eksempel har langrennsski mye mindre potensiale for å skade knærne enn jogging. Svømming sies å være den aller beste treningsformen, fordi du bruker hele kroppen og bevegelsene er myke for alle ledd. Hvis du har en svømmehall i nærheten av der du bor, kan du trene både styrke og kondisjon på en veldig effektiv måte. Det er nok ikke like gøy som å springe raskt gjennom vakker natur mens du hører på yndlingsmusikken din med airpods i ørene, men den norske vinteren gjør at mange nordmenn må trene innendørs noen måneder i året.

Hør på kroppen din

Når du trener for å forbedre kondisjonen din, er det vanlig å tenke at du ikke får resultater hvis ikke du kjenner smerte i beina og en veldig høy puls. Dette er vanligvis ikke noe å bekymre seg for, men du skal alltid høre på kroppen din, og la tvilen komme den til gode.

Leave a Reply