Er turgåing en god form for trening?

Bor du i Norge er det stor sannsynlighet for at du ikke bor langt fra et uteområde som egner seg for turgåing, enten det er til skogs eller fjells. Turgåing er i det hele tatt en populær aktivitet her til lands, både fordi topografien her passer godt til det og fordi det er en rekreasjonsaktivitet. Det er åpenbart bra for oss å komme oss ut i det fri og få litt frisk fjell- og skogluft i lungene, men får vi egentlig tilstrekkelig med mosjon av det?

Helsedirektoratet har tidligere uttalt at de anbefaler at man ideelt bør gå i ca. 30 minutter daglig – og bli litt andpusten. Det må altså svi litt for at man skal få noe ut av treningen. Å gå tur er selvsagt bedre enn å bli sittende hjemme, men kan ikke erstatte mer intensiv intervalltrening for de som ønsker å komme i bedre form.

Hva turgåing gir oss

Høyintensitetstrening bidrar selvfølgelig i langt større grad til at man klarer å holde seg frisk og god til sinns enn turgåing gjør, men la oss ikke forsømme hva vi kan få igjen for turer i skog og mark. Vi får ikke det samme utbytte av turgåing som vi får av styrketrening, og det ene kan ikke erstatte det andre. Samtidig fungerer turgåing som terapi for mange, og er i så måte en aktivitet som handler mer om å koble av og oppnå sinnsro, snarere enn å gå ned i vekt og komme i superform.

Turgåing er altså sunt og godt, så lenge man ikke bruker det som alibi for å bedrive mer intensiv trening. Det kan altså ikke erstatte styrketrening, men kan være et greit tilskudd som faktisk bidrar til å minske stress og hjelper med å håndtere bekymringer. Dette kan forskning bekrefte. Det viser seg nemlig at det å gå turer i naturen faktisk påvirker blodgjennomstrømningen i hjernen på en slik måte at vi bekymrer oss mindre.

Ved å være i nærmere kontakt med naturen kan vi altså oppleve å få bedret vår egen livskvalitet. For alle fordeler intensiv styrketrening gir oss, er det også lurt å være oppmerksom på hva rolige turer i skog og mark kan gi oss, så lenge vi ikke går turer som unnskyldning for å ikke trene. På samme måte som man bør bruke skjeggolje for å vaske skjegget på en grundig nok måte fordi det ikke hjelper med bare vann, må vi også trene hardt og intenst for å komme i bedre form og gå ned i vekt. Her hjelper det med andre ord ikke med bare turgåing.

Vi ser altså at turgåing er godt for vår mentale helse og kan gi kroppen mosjonen den trenger. Men det kan ikke erstatte intensiv trening for de som ønsker å gå ned i vekt og komme i bedre form.

Leave a Reply