Maraton er en fantastisk sport, men får likevel ikke like mye oppmerksomhet i media som for eksempel ski eller fotball. Det er kanskje ikke alle som vet at det er en nordmann som er blant de beste i Europa på maraton? Eller at løypen i Berlin er kjent som den raskeste i verden der det ofte blir satt verdensrekorder? Hvis du trener til ditt første, eller kanskje tiende maraton visste du kanskje alt dette, men da er du en del av en spesielt utvalgt gruppe.
Det å være maratonløper er å være en del av et fellesskap. Det spiller ikke noe rolle om du til daglig går kledd i dress fra Ralph Lauren eller i en refleksvest og vernesko, ute på treningstur er det løpesteget eller den slitte finisher-trøyen fra et kjent maraton som identifiserer deg. Dette er noe av det som er deilig avslappende med langdistanseløping, utstyret spiller egentlig ikke så stor rolle. Selvfølgelig er det bra med gode sko og klær som er komfortable, men det er ikke samme utstyrsjag som for eksempel innenfor ski.
Når du begynner å trene til et maraton er det lurt med en god treningsplan. Du trenger selvfølgelig ikke å sikte helt mot stjernene med den fra Olympiatoppen, det finnes en rekke med gratis planer på nett, for eksempel kan planene laget av den amerikanske legenden Hal Higdon anbefales. Han legger spesiell vekt på å ta det rolig og benytte seg av en kombinasjon av løping og gange.
En detalj du bør tenke over før du melder deg på et løp er hvordan du skal forholde deg til kravet til lisens. Du kan enten betale engangslisens for hvert løp i Norge eller så kan du melde deg inn i en idrettsklubb som du kan kjøpe en årslisens via.
Prøv å finne ro i den siste oppkjøringen til et maraton, det er virkelig ikke lurt å prøve ut verken nye sko, klær eller matretter rett før et maraton. Når du føler deg trygg på at treningsgrunnlaget du har lagt er tilstrekkelig handler det egentlig bare om å prøve å gi kroppen hvile de siste dagene før løpet. Det kan være greit med noen svært korte rolige løpeturer for å holde beina i gang, men ikke noe som sliter på kroppen. Et annet tips kan være å ha alt det praktiske på plass en god stund i forkant, slik at du ikke trenger å stresse med å organisere noe med reise eller opphold helt i siste liten.
Natten før selve løpsdagen får du sannsynligvis ikke sove veldig godt, men ikke vær urolig for det. Hvis du er godt forberedt og har sovet ut dagene før vil det ikke ha noe å si om adrenalinnivået gjør at du ikke får åtte timer søvn akkurat natten før.
Lykke til med ditt maraton!