Motbakkeløp – sunt eller usunt?

Motbakkeløp har blitt moderne. Motbakkeløp er ganske enkelt å løpe i bratte oppoverbakker, og Norge har såpass mange bakker at de fleste har et egnet treningssted i nærheten. Du kan løpe på asfalt eller på grusveier og stier, så lenge du respekterer privat eiendom.

Man running in forest

Fordeler med motbakkeløp

Motbakkeløp er veldig effektiv trening for hjertet. Pulsen øker raskt, og den holder seg høy hele veien. Skal du styrke hjertet, kan dette være løsningen. Motbakkeløp er også god kondisjonstrening, ettersom du blir andpusten. De første gangene må du nok ta et par pauser underveis, men hvis du trener ofte, vil du merke framgangen ved at du kommer lenger og lenger opp i bakken før du må ta en pustepause. Det er motiverende. Motbakketrening er også bra for blodsirkulasjonen i beina, og når du kommer på toppen blir du kanskje belønnet med fin utsikt, litt avhengig av hvor du løper, så klart.

Ulemper med motbakkeløp

Den største ulempen med motbakkeløp er skaderisikoen. Du kan bli skadet både når du løper oppover og når du løper nedover. Nedoverbakken kan være farligere, for da er det lettere å tråkke feil. Knærne er spesielt utsatte for skader, så det gjelder å være forsiktig i starten, og legge merke til eventuelle smerter som oppstår. Får du vesentlige smerter bør du trene på flatere underlag de neste gangene. Det beste er å variere litt og ikke trene i motbakke hver eneste dag. Jo mer variert treningen er, desto lavere er skaderisikoen.

Gode huskeregler

Bruk alltid gode sko når du trener i motbakke. Hvis du løper i trappetrinn, gjelder det å plassere hele fotsålen på trappetrinnet for å få best mulig fraspark. Det gjelder både i oppoverbakke og i nedoverbakke. Ikke løp for raskt nedover, for da blir det vanskeligere å bremse. Hvis du plages med smerter i nedoverbakken er det også lov å jukse, og du kan ta offentlige transportmidler nedover. Eventuelt kan du velge en flatere vei hjem, dersom det er mulig. Som alltid når det er snakk om trening, gjelder det å lytte til kroppen, og huske regelen “Alt med måte”. Ingen treningsform er sunn dersom du overdriver. Variert trening er alltid det beste for kroppen.

Leave a Reply