Utstyr til fjelltur og arbeid utendørs

Lite slår turer i fjell og mark. Her får du frisk luft, rikelig med dagslys og en ordentlig “boost” for humøret. Dessuten får du trening på kjøpet! Det er også god trening i å holde seg aktiv utendørs på andre måter, som for eksempel ved å jobbe utendørs. Mange liker å arbeide i hagen, og for dem som driver småbruk eller gård er det aldri mangel på ting å ta seg til.

Til all aktiviteten som skal gjøres utendørs, enten det er manuelt arbeid på gården eller en campingtur i fjellheimen, trenger du riktig utstyr.

Pass på hendene dine

Uansett hvilken type utendørsaktivitet du skal på, er det viktig å ta vare på kroppen. Hendene våre er involvert i nesten alle typer oppgaver du som menneske skal utføre, og er kanskje det viktigste redskapet du har med deg.

En måte å passe på at hendene tåler arbeidsbelastningen, er bruk av riktig utstyr. Når du er på tur og skal klatre og bære med deg utstyr i all slags vær, er det lurt å ha med et godt par turhansker. Det er også viktig å bruke riktige hansker når du arbeider, enten det er på et sykehus eller en byggeplass. På fjelltur er det viktig med hansker som holder hendene tørre og varme. Hansker laget av kuskinn eller andre typer skinn, er godt egnet til tur og fritidsaktiviteter.

Hansker i kuskinn er også godt egnet som arbeidshansker, for eksempel til hagebruk, eller til hardere jobber på småbruket. Kuskinn er slitesterkt, og tåler å bli brukt for eksempel til å fjerne piggtråd og dra opp gamle gjerdestolper ute på beitet. Når du fjerner piggtråd, er det spesielt viktig å beskytte hendene da huden i håndflaten er sårbar og lett får rifter. Gode arbeidshansker er viktig for din egen sikkerhet.

Skinnfeller på gården og i telt

Skinnfeller og kuskinn er ikke bare til dekorativt bruk innendørs. Ekte kuskinn er unike og gir et eget særpreg til hjemmet ditt, men kuskinn og skinnfeller kan også brukes utendørs. Hvorfor ikke ta med skinnfeller på campingtur? Særlig høst og vinter er det godt å ha med en varm og lun skinnfelle på tur, som man kan bruke som sitteunderlag eller liggeunderlag i teltet. Dette isolerer godt fra kulden i bakken, og er dessuten behagelig.

Levende materialer

Skinn og lær er levende materialer, og når du først har kjøpt deg et par kuskinnshansker er det lurt å vite hvordan man tar vare på hanskene for å forlenge levetiden på produktet. Det finnes egne nettisder der man kan lære hvordan man tar vare på skinn- og lærprodukter.

Når hanskene er tørre bør du impregnere dem, eller behandle dem med lærbalsam eller lignende for å beskytte materialet mot fukt. Lær tåler ikke vann like godt som andre materialer, og skal ikke vaskes i vaskemaskin. Hvis du trenger å vaske dem, kan du tørke av skitt og smuss med en fuktig klut.

Har hanskene først blitt våte, er det viktig at du ikke putter dem i tørketrommel eller henger dem ved siden av peisen. Dette kan gi misfarging på materialet, og i verste fall føre til at materialet sprekker opp. La hanskene lufttørke. Du kan med fordel ta på deg hanskene et par ganger mens de tørker, da tilpasses de hendene dine.

Ta godt vare på lærhanskene dine, og de kan vare livet ut!

Leave a Reply

mts_truepixel